Joop Zoetemelk en de Lentetocht

Afgelopen weekeinde was ik bij twee toertochten aanwezig, op zaterdag in Leiden bij de Joop Zoetemelk Classic en zondag bij de VRTC Lentetocht in Vorden.

Zaterdag ging de wekker om 6 uur al, voor een zaterdag erg vroeg en na de gebruikelijke ochtendrituelen zette ik m’n fiets achterop de auto. De dinsdag ervoor hoorde ik opeens een tik in de fiets die ik niet kon vonden. Uiteindelijk snel naar de fietsenmaker gebracht en ik was al bang voor een defect achterwiel, lagers die kapot waren of nog erger. Gelukkig al op donderdag een bericht dat hij wat gevonden had. Het bleek uiteindelijk een afstelling van de achterderailleur te zijn en na een kleine, goedkope afstelling was de tik weg.

Onderweg al diverse auto’s met fietsen tegengekomen en mensen die met fietshandschoenen achter het stuur zaten. Na de afslag keurig netjes door de verkeersregelaars naar een parkeerplek gedirigeerd en daar aangekomen fiets van de drager af, en de laatste fietskleren aan en bidons plaatsen. Door naar de start om een nummer op te halen om vervolgens te wachten op de rest van ons team. De laatste twee hadden twee fietsen in een A3 gepropt en kwamen erachter dat er in een stuk makkelijker ging dan er uit. Nadat er een fiets uit- en vervolgens weer in elkaar gezet was, waren ook zij klaar en konden we beginnen. Temperatuur was goed te doen, de wind was goed aanwezig wat later op de dag er voor zorgde dat er uiteindelijk twee van onze fietsers flink doorheen zaten. Het liet tevens zien hoe belangrijk het is om ervaring op te doen in tegen de wind in fietsen en het vormen van waaiers.

Al na enkele kilometers voelde ik dat ik goeie benen had en een goeie snelheid kon trappen zonder dat ik gelijk ontzettend hoog qua hartslag te zitten. Ik kon veel kopwerk doen als het nodig was en lekker schuilen in de waaier als ik wilde. Medefietsers hadden daar soms iets minder ervaring mee en ik moest dan ook goed in de gaten houden of ze nog allemaal achter me zaten. Na 50Km was er een verzorgingspost waar sportdrank, banaantjes en krentebollen te scoren waren. Ook was er een stand waar je je ketting kon laten squirten, iets waar m’n fietsgenoten dankbaar gebruik van maakten, ik heb ze daarna ook niet meer gehoord, naja, qua ketting dan.

Kort na de stop bleek een van de fietsgenoten er helemaal door heen te zitten, we besloten in twee groepjes van twee door te gaan. Door de hoge snelheid die er gemaakt was en de peletons die er gevormd werden raakte ik m’n laatste fietsgenoot op een gegeven moment kwijt. Ondanks regelmatig om blijven kijken was opeens het blauwe shirtje achter me foetsie. Rustig doorfietsend kwam hij weer bij en gaf aan er helemaal doorheen te zitten. Verderop kwam een bushokje in beeld, daar heb ik hem laten stoppen en heeft hij een aantal dextro’s naar binnen gewerkt. Daarna was het nog een tiental kilometers die we rustig peddelend hebben afgelegd. Na gefinished te zijn snel de speciale bidon opgehaald, fiets op de auto, gewone schoenen en weer richting huis gereden.

Na lekker gedouched te zijn en wat gegeten te hebben beide dochters opgehaald en doorgereden naar de Achterhoek. Onderweg gegeten en bij m’n ouders aangekomen een goede kop koffie gedronken en uiteindelijk op tijd naar bed gegaan.

Volgende ochtend ontbijten en weer omkleden in de fietskleren. Na enige tijd kwamen m’n zusje en een collega ook aan en kort daarna naar het inschrijfpunt van de Lentetocht gefietst. Na een rustige vlakke start kwamen we uiteindelijk aan bij de rand van de Veluwezoom en begonnen de heuveltjes te komen. Na de Posbank beklommen te hebben zijn we gestopt voor een kop koffie met een geweldig uitzicht. Na enige tijd weer op de fiets gestapt en doorgefietst, na een sanitaire stop miste ik, samen met m’n zusje een splitsing tussen de verschillende afstanden en kwamen we uit op de langste route zo bleek na een flink aantal hoogtemeters.
Toen we erachter kwamen besloten we een stukje binnendoor te steken en kwamen we weer op de route uit. Vrouwlief en collega waren echter al een stuk verder en toen we weer in de buurt van Dieren kwamen bleken de benen van m’n zusje ook wel genoeg gefietst te hebben. We besloten de kortste weg richting de finish te gaan volgen en uiteindelijk kwamen we in de buurt van de finish vrouwlief en collega weer tegen.

Al met al een weekeinde met bijna 200 fietskilometers. Aankomend weekeinde ga ik de Omloop van Zandvoort fietsen. Hier had m’n vrouw zich voor ingeschreven, maar die bleek zo kapot te zijn gegaan tijdens de Lentetocht dat ze hier van af ziet. We hebben de inschrijving getransferd naar mij en i.p.v. de 85km route waar ze zich voor ingeschreven had heb ik omgezet naar de 120km route die er erg mooi uitziet en ook weer in de buurt van Leiden komt, onderhand bekend gebied voor me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.