Dam tot Damloop 2017

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover, na een paar maanden trainen bij AV Atos in Amsterdam starte ik om 11uur in Amsterdam om 16Km (oftewel 10 Engelse Miles) naar Zaandam te lopen. De week ervoor had als laatste voorbereiding een 10Km gelopen bij de 30vanAmsterdam Noord welke ontzettend tegenviel. Het lopen wilde eigenlijk voor geen meter, de benen voelde waardeloos en na de loop kwam er een ontzettende hoofdpijn opzetten.

 

Voor de DtD had ik er voor gekozen om een softflask mee te nemen gevuld met appelsap/water (half om half) en een snufje zout en had me voorgenomen om elke kilometer een flinke slok te nemen (volgende keer moet ik dit misschien ook doen) zodat die hoofdpijn achterwege zou blijven.

 

‘s Ochtends uiteraard veels te vroeg wakker en het zenuwachtig worden kon beginnen. Goed ontbeten, kleine slokjes gedronken en goede hoop dat al het lekkere eten de avond ervoor op een Turkse verjaardag goed zou vallen en zou tellen als een echte carbload 🙂

Voor het eerst sinds tijden met de trein en dat viel niet tegen, het zat vol met hardlopers en nog gezellig zitten praten, kreeg nog een startbewijs aangeboden zelfs. Volgend jaar schrijven we ons dus niet in, maar wachten tot een paar dagen ervoor om een startbewijs te scoren.

Op Amsterdam Centraal even rondgelopen, toiletbezoekje gepleegd en vervolgens gewacht op de rest van de trainingsmaatjes. Daarna rustig richting het startvak gelopen waar vriendin Marion stond als vrijwilligster, wat een erg leuke verrassing was. In het startvak vervolgens nog een hardloper tegengekomen die ik op vakantie in Frankrijk had leren kennen en een aantal Runstagrammers en Internethardloopkennissen.

Hierna rustig naar de lijn gelopen na de nodige warm-up oefeningen en bij het overschrijden van de startstreep het horloge ingedrukt en rustig aan begonnen.

Vooraf was er door alles en iedereen geroepen “Begin rustig en laat je niet gek maken in de tunnel!”, dat in het achterhoofd houdend rustig aan begonnen maar toch al in de tunnel flink wat lopers in kunnen halen.

Als je de tunnel uitkomt gaat het nog enige tijd omhoog maar ook dit was goed vol te houden en voor ik het wist was de 1ste 5km al weer voorbij en was ik uiteraard vergeten om elke kilometer een slok uit m’n softflask te nemen. Bij het verzorgingspunt 30 meter gewandeld terwijl ik een bekertje IsoStar naar binnen werkte. Deze werkte goed en staat nu op het boodschappenlijstje om gekocht te worden.

Op een gegeven moment kom je in de buurt van de A8 op een vrij saai stuk en daarna kom je Zaandam in en merkte ik dat ik te weinig duurlopen had gedaan, het beste was er nu echt wel van af. Gelukkig stond hier meer publiek dan op de rest van de route en werd ik nog even aangespoord door een mede AV Atos loper. Ik probeerde er uiteindelijk toen we op de Burcht uitgekomen waren nog een klein eindsprintje uit kunnen persen, een paar 100 meter voor de Finish nog vrouw- en dochterlief zien staan die me heerlijk aanmoedigden, d’r ligt er echter ook een brug, die ietwat een brug te ver voor me was. Benen die volliepen en geen snelheid meer. Op de finish kwam ik 50 seconden te kort op mijn streeftijd, ik finishte uiteindelijk in 1uur, 30 minuten en 50 seconden.

Volgend jaar wil ik daar minstens 5 minuten van af halen, dus dat word weer trainen. Na de DtD heb ik alleen afgelopen woensdag een klein beetje gelopen en de planning is om vanavond weer een rustig uurtje hard te lopen. Volgende week beginnen de echte trainingen weer, nu voor de Halve van Egmond 2018!

Strava Activity: https://www.strava.com/activities/1188359298

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.